Többdimenziós helyszínek: nyáron kirándulás, télen síterep

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Aki utazással egybekötött sportra vágyik, nem lehet oka panaszra, hiszen Európa számos síparadicsoma csábít minket mozgásra. Azonban ne feledjük, a télen hófödte lejtők nyáron mesés kirándulóhelyek – a teljesség igénye nélkül mutatunk is három helyet, amely az idény előtt is vonzóak voltak.

Bad Ischl, Ausztria

A több régió síterepeit összefogó Ski amadé tagja a kis ausztriai település, Flachau, amelynek pályáin világkupaversenyeket is szoktak rendezni, a környék szülötte a világhírű síző, Hermann Maier. Még a téli sportokon belül is változatos a kínálat, hiszen a síelés mellett a sífutást vagy az éjszakai szánkózást szintén kipróbálhatjuk, ám a Dachstein és Zauern hegység között fekvő Flachau a két síidény között ugyancsak várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

Szinte külön ki sem kell emelni, hogy a télen havas terepek nyáron szuper kirándulóhelyként működnek, és vonzzák a mountain bike-osokat is, bónuszként a kiépített alpesi hullámvasút igazi száguldást kínál, és még raftingolni is lehet a környéken. 

Cortina, Olaszország

Észak-Olaszország az osztrák határhoz közel fekvő részén található a festői Cortina d’Ampezzo, amely a Dolomitok és az ország egyik legismertebb és legkedveltebb síparadicsoma, köszönhetően a jól karbantartott és folyamatosan fejlesztett sípályák sokaságának.

Csakhogy Cortina nyáron is vonzó úticél.

Kezdjük azzal, hogy az ásványi anyagoknak köszönhetően napkeltekor és -nyugtakor a rózsaszíntől a vörösig terjedő színekben játszanak a hegyek, ez a híres Enrosadira avagy Alpenglow jelensége. A tavakkal és folyókkal szabdalt zöld rétek, erdők, hegyek és völgyek kirándulóparadicsomot kínálnak, plusz találunk via ferratát, azaz olyan hegyi utat, amelyen lépcsőkkel és fémkábelekkel teszik biztonságosabbá a sétát, mászást.

Courchevel, Franciaország

A korábbiaknál messzebb kell mennünk, hogy megismerjük Európa egyik legkedveltebb síparadicsomát, ráadásul tény, a franciaországi Courchevel meglehetősen zsebbe nyúlós áron kínálja a síelős szolgáltatásait. Legalábbis a legmagasabban fekvő, 1850-es névvel megkülönböztetett része, cserébe viszont egészen exta minőség és élmény vár számtalan különböző szintű pályával, sílifttel, étteremmel.

A síelésnél ellenben jóval olcsóbb móka nyáron felkeresni a kis települést, mert kirándulás és kerékpározás szempontjából is remek a terep, amelyet egyébként sokan sziklamászás miatt vesznek célba. A sokoldalúságára jellemző még, hogy aki megriadna a szikláktól, benti terepen is gyakorolhatja a mászást.

Forrás:

https://www.townandcountrymag.com/leisure/travel-guide/g2673/ski-towns-summer-season/

https://courchevel.com/en/

https://www.seecourchevel.com/summer/about-summer-activities-in-valley-688490

https://www.dolomiti.org/en/cortina/choose-your-holiday/summer/

https://www.flachau.com/