Tündérkert Zalaegerszegen – az Azáleás-völgy

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Zalaegerszeg talán egyik legbájosabb kirándulóhelye a botanikai különlegességekben gazdag Azáleás-völgy, amely hazánk minden tájáról vonzza a látogatókat.

Merre induljunk?

Zalaegerszeg déli határában húzódik meg az Azáleás-völgy, amely az Alsóerdő egyik legkedvesebb célpontja. Korábban a kanyargós, hosszúkás alakja miatt Kígyó-völgynek nevezték, sőt Róka-völgyként is hivatkoztak rá, ám ma már a meghatározó növénye nyomán emlegetik.

A helynek egészen egyedi a mikroklímája, ezt kihasználandó még a hetvenes években kezdtek egzotikus növényeket telepíteni ide. Fatalin Gyula erdőmérnök irányításával előbb megtisztították az elhagyott völgyet, és a talaját felkészítették az érdező fás szárú csemetékre. Az elhivatott munka olyan jól sikerült, hogy a hegyvidéket idéző helyszínen a gyűjtemény lassan – a mintaadó Jelihez hasonlóan – arborétummá alakult át.

Bár sokféle fenyő (kolorádói jegenye, mamut, európai és japán vörös), no meg tuják sora ékesíti a tájat, leghíresebb növénye mégis az azálea, amelyet neveznek rododendronnak vagy havasszépének is – még akkor is, ha az azálea és a rododendron nem teljesen ugyanaz.

Néhány hétig teljes pompájában ragyog

Bármelyik növényre is vagyunk kíváncsiak, szerencsére a völgy egész évben szabadon látogatható, ám különösen ajánlott április végén, májusban felkeresni, mert ekkor teljes pompájukban ragyognak a névadó virágok. Talán csak a kék hiányzik a csodás gyűjteményből, ezt leszámítva a szivárvány minden színében pompáznak a virágok, amelyek közül kiemelkednek a sárga kaukázusi azáleák.

Ha tehetjük, érdemes visszatérni, hiszen sokféle azáleafaj él ott, amelyek némileg eltérő időben virágoznak. Így az eleve különleges mikroklímájú völgy mindig kicsit másként fest, és izgalmas illat lengi be. Ugyanakkor ha esős a tavasz, még júniusra is tolódhat az azáleavirágzás, ezért később sem maradunk le semmiről.

A természeti kincseket megőrizendő Azáleás-völgy védett terület, ezért szigorúan tilos akárcsak egy virágot is leszakítani vagy bármelyik tövet kiásni, továbbá bicajjal sem lehet behajtani. Ellenben abszolút gyermek- és kutyabarát a hely, így szeretteinkkel plusz négylábú barátunkkal is minőségi időt tölthetünk el a világ zajától távol.

Nyugodt út a nyugalom szigetéig

Ha autóval indulsz el, tedd gondtalanabbá az utazást a Simple applikációban megköthető Autómentés biztosítással.

Forrás:

https://zalaegerszeg.kornyeke.hu/azaleas-volgy?fbclid=IwAR1x0H1mDyUjBIUw7TnNXuPGIV2thqEMwdjIbIeN6YnzzBHMf89BRDjvOTo

https://www.zalaerdo.hu/hu/turizmus/termeszeti-kincseink/7/azaleas-volgy

https://trekhunt.com/hu/article/azaleas-volgy/

https://szeretunkzala.hu/azaleas-volgy-a-legpompasabb-viragzas-var-majusban-zala-megyeben/