Festői szurdok a Bakonyban – irány a Gaja völgye!

Kiemelt kép forrása: www.shutterstock.com

Ha kellemes hétvégi kirándulást keresünk, a Gaja-szurdokvölgynél keresve sem találunk jobbat – a szépséges természet tálcán kínál mindent a valódi kikapcsolódáshoz.

Ha a Bakonyra gondolunk, elsőre szinte biztosan a Cuha-patak és -szurdok jut eszünkbe, pedig a dunántúli karsztos röghegység tartogat még gyönyörű helyszíneket. Például a keleti részen, Fehérvárcsurgó és Bodajk között az érintetlen szépségű, nagyjából négy kilométer hosszú Gaja-szurdokot, amelyet keresztbe-kasul túrázhatunk.

Megközelítés egyszerűen

Ha a kirándulás kerül szóba, sokakat otthon tart az eljutás a távolabbi helyszínre. A Gaja-szurdokhoz is egyszerűbb autóval felkerekedni, hiszen a Gaja-völgyi Tájcentrum méretes parkolójában tehetjük le a járművet. Ám vonattal szintén nekivághatunk a kalandnak, ilyenkor Csókakő vagy Bodajk lesz a tömegközlekedéssel megtett utunk végállomása, ahonnan az Országos Kéktúra jelzései mentén haladhatunk tovább.

Az egész Gaja-szurdokvölgyről elmondható, hogy szebbnél szebb helyeket tár a szemünk elé. A legmelegebb nyári napokon is kellemes árnyat adó fák alatt sétálhatunk, a mellettünk szaladó patak és a harapnivalóan tiszta levegő teljesen feltölti a túrázót. Máskor pedig a fák közül kiérve pompás panoráma terül elénk, nincs olyan évszak, amikor ne tűnne lenyűgözőnek a szurdokvölgy vagy a sziklák sokasága.

A Gaja-patakon átkelve eljuthatunk a Bodajki-tóig, és ehhez hasonlóan a Pisztrángos-tó is kiválóan alkalmas egy kellemes piknikre. Célpont lehet a Károlyi-kilátó, ahol ismét gyönyörködhetünk a tájban, ugyanakkor a Gaja-völgyi Tájcentrumban nemcsak a környezet, hanem a növény- és állatvilág is különleges, így megéri útra kelni érte.

Kinek ajánlott?

A Gaja-szurdok igazi családi pihenőhely, a nyugodt környezet tökéletesen illik egy hétvégi kiruccanáshoz, ráadásul alapvetően az útvonal is könnyűnek számít. Persze a túra tervezésekor vegyük figyelembe a természeti adottságokat, hiszen bár könnyedén találunk babakocsival is megtehető szakaszt, ne lepődjünk meg az olykor lépcsőkkel tűzdelt részeken sem. Nehogy a gyerkőcöt vagy a velünk tartó kutyust túlságosan elfárassza az útvonal. Amennyiben nehezebb túrára vágyunk, a hely kiindulópont lehet több kalandosabb útvonalhoz.

Forrás:

https://csodahelyek.hu/2021/10/16/gaja-szurdok-bakony/

https://femina.hu/utazas/gaja-szurdok-tura/

http://www.gajavolgy.hu/12-latnivalok/20-gaja-volgyi-tajcentrum