Vagányaknak: Budapest-Balaton bringaútvonal

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Minden évszakban szuper kihívás bringával teljesíteni a Balaton-kört, a 2022-ben átadott Budapest-Balaton bringútvonal azonban egy másik kalandot is kínál a tóhoz kapcsolódóan – mégpedig azt, hogy a fővárosból elkerekezz a magyar tengerhez!

Egy hosszú folyamat utolsó állomása

Az első szakaszt 2022 júniusában adták át, majd végül néhány hónap alatt a munkák végére értek, aminek köszönhetően tavaly augusztusban sok bringás régóta dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy átadták a folyamatosan épülő, bő száz kilométer hosszú útvonal utolsó szakaszát. A Budapest-Balaton bringaútvonal, röviden BUBA hiányzó mozaikdarabja került helyére a Székesfehérvár-Balatonakarattya közötti szakasz elkészültével, így már semmi akadálya annak, hogy a fővárosból kétkeréken vegyük az irányt a kedvelt úticél felé.

Egyébként nem akármilyen érdekesség, hogy ez a hazai útszakasz része lett annak az EuroVelo elnevezésű kerékpárútvonal-hálózatnak, amelyen Debrecentól egészen az Ausztria, Németország és Svájc határán fekvő Bodeni-tóig kerekezhetünk. Így aztán nem csak hazánk két kedvelt turisztikai célpontja kapcsolódott össze, hanem a kontinentális vérkeringésbe is bekerültünk.

Szépséges kihívás

És mire számítsunk, ha nem akarunk az alpesi tóig hajtani, hanem Budapestről a magyar tengerig jutnánk el?

Bár az elkövetkező években szükség lesz egyes szakaszok, például a Velencei-tó és a Székesfehérvár közötti fejlesztésére, a bringaút egyik nagy előnye, hogy összességében már most is biztonságos haladhatunk rajta a Balatonig. Ez annak köszönhető, hogy vagy kisforgalmú vagy a forgalomtól teljesen elkülönített szakaszokon tekerünk, többnyire jó minőségű aszfalton. Ráadásul jellemzően kerékpáros táblák és jelzések igazítanak útba, hogy vélelenül se tévedj el. 

Ami a terepviszonyokat illeti, érdemes húzósabb bringázásra felkészülni, ugyanis az útszakasz bőven tartogat emelkedőket is. Az amatőröknek talán jobb két napra tervezni a túrát, ugyanakkor az profik vagy az edzettebb bringások egy nap alatt is letudhatják a száz kilométer feletti távot. Az esetleges kíhívások azonban páratlan látvánnyal kárpótolnak, hiszen egyedi élmény átgurulni a biatorbágyi viadukton, azaz völgyhídon, ahonnan a panoráma is páratlan. Az etyeki szőlővidéket ugyancsak szívesen futja végig a tekintetünk, miként a Velencei-tó mellett is öröm a haladás.

Forrás

https://infostart.hu/belfold/2022/08/26/atadtak-a-budapest-balaton-bringaut-utolso-szakaszat-is

https://aktivmagyarorszag.hu/budapest-balaton-kerekparut/

https://www.fomterv.hu/hu/budapest-balaton-kerekparos-utvonal

https://www.penzcentrum.hu/utazas/20220206/budapest-balaton-kerekparut-terkep-erre-halad-a-budapest-balaton-kerekparut-nyomvonala-1121555