Többet ad, mint gondolnád: Gyöngyös

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Állatkert, vadregényes mátrai természet vagy nagyvárosi kulturális és gasztrokínálat – a Budapesttől alig egy órára fekvő Gyöngyös változatos programokat kínál a kikapcsolódni vágyóknak.

Nagy és kedves központi tér

Ha Heves vármegyére gondolunk, valószínűleg Eger semmihez sem hasonlítható hangulata és ékszerdobozszerű szépsége jut eszünkbe, ám van még a környéken látnivalókat kínáló városka. Budapesttől alig egy órányira, nyolcvan kilométerre, ám ami talán ennél is fontosabb, gyakorlatilag a Mátra lábánál fekszik Gyöngyös, amelynek nagyvárosokban is méretesnek számító központi helye a Fő tér. Ezen négy szökőkút érdekes történelmi adalékokat árul el a városról, és a remek cukrászdáknak, kávézóknak köszönhetően nem maradunk finom falatok nélkül, ráadásul a templomnak vagy a távolabbi tájnak hála szemet gyönyörködtető a panoráma.

Állatkert

Ha a központban sétálásnál és kávézásnál egyel aktívabb programot keresnénk, akkor irány a csaknem két hektáron elterülő állatkert, nagyjából száz faj hozzávetőleg ötszáz egyedével. Nem kisvárosi a kínálat, olyan különleges állatok is otthonra leltek, mint a puma, leopárd, oroszlán vagy tigris, de láthatunk akár még lámát, tevét és alpakát is, mint ahogy a kenguru sem hiányozhat. Nyaranta ugrálóvár és pónilovaglás foglalja le a kisebbeket, szóval garantáltan emlékezetes lesz az ország egyetlen magánkézben működő állatkertjében tett látogatás.

Mátravasút

Bár kiállítás, múzeum és kulturális programok sora adja magát, ha már a Mátra lábánál fekszik a város, érdemes kihasználni a lehetőséget a kirándulásra. Pláne ha olyan hangulatos járművön indulhatunk útnak, mint a Mátravasút, amelyet már a 20. század eleje óta használnak. A mára már csak az utasforgalomnak élő vasút két vonalon közlekedik, a város szívéből indulnak a vonatok Mátrafüred és Szalajkaház felé. Bokros vidékeken, árnyas erdők fái alatt, agy éppen szőlőlugasok mellett visz az út, a végállomásokról pedig további látnivalókat kínáló sétára indulhatunk, akár kempingezhetünk is a környéken. 

Forrás:

https://gyongyos.hu/kiemelt-latvanyossagok/

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/egyeb-2/matravasut/

https://gyongyos-zoo.hu/