Meseszép erdélyi kincsek hívogatnak nyáron is

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Sok magyar érzi úgy, hogy már csak a történelmi előzmények miatt életében egyszer el kell látogatnia Erdélybe. Bármi legyen a motiváció, a szomszédos Romániához tartozó területi és tájegységben lehetetlen csalódni, minden évszakban csodákkal csábít, nyáron pedig felfrissíti a testet-lelket a zöld rengeteg. Merre kiránduljunk Erdélyben?

Kulturális kincsek

Mielőtt rátérünk a meseszép tájra, érdemes néhány kulturális kincset is számba vennünk, hogy minél teljesebb élményt adjon a kirándulásunk. Talán furcsa egy temetővel kezdeni a sort, ám a Máramarosszigettől nagyjából 20 km-re fekvő Szaplonca nevű településen található helyi temető igazán egyedi a tölgyfából készült, kékre festett fejfákkal. Bármilyen furcsán is hangzik, turisták sokaságát érdeklik az ezekre kerülő, az elmúlás fájdalmában is mosolyt fakasztóan vidám idézetek.

Ugyancsak sokakat vonz a Kolozsvártól nyugatra lévő Kalotaszeg, amely a magyar népzenét és történelmi hagyományokat, népviseletet és népi építészetet tekintve is kiemelkedően fontos helyszín. És ha már építészet: a törcsvári kastély első pillantásra a németországi Neuschwansteint juttatja eszünkbe, itt azonban királyi család helyett – a legendárium szerint – Drakula gróf lakott…

Amit a természet adhat

Ám egyetlen épített fal nélkül, a mélyzöld rengetegben, a tavak mellett vagy a hósapkás hegyek lábánál járva úgy érezhetjük, Erdélynek nincs párja, amit a természet adhat, ott megtaláljuk. Felvonóból élvezhetjük például a Fogarasi-havasok északi oldalán található Balea-vízesés látványát, amelyet bőven 1200 méter felett találunk.

Torockón a napfelkelte ragad magával duplán, mert az Erdély legszebb falvának tartott helyen kétszer is felkel a nap! Ez a Székelykő formájának köszönhető, ugyanis az első napfelkelte után a nap eltűnik a sziklák mögött, majd másodszor is megjelenik. Errefelé járva a Tordai-hasadékot is érdemes felkeresni, monumentálisnak hat a hely, ráadásul függőhidakon juthatunk át a mélység felett.

Míg Torockón lentről szemlélhetjük a látványt, a Székelyföld legmagasabb csúcsát jelentő Madarasi Hargita felülnézetből kínál panorámát. Az üdítően tiszta levegőn fenyőerdők árnyékában, kanyargós kis ösvényeken vezet az út, a tetőről pedig akár a Gyergyói-havasokat is láthatjuk. És a mélyről még szó sem esett! Pedig a korábban aktívan működő tordai sóbánya egyedi formáival elbűvöli a turistákat, ráadásul sok gyógyulni vágyó is meglátogatja. 

Ha autós túrára indulsz, tegyél a nyugodt útért a Simple appban megköthető Autómentés biztosítással, amelynek bizonyos csomagja külföldön is érvényes szolgáltatásokat nyújt.

Forrás:

https://kirandulastippek.hu/maramaros/szaplonca-vidam-temeto

https://femina.hu/utazas/gyonyoru-erdelyi-latnivalok

https://femina.hu/utazas/legszebb-helyek-erdelyben/

https://utazomajom.hu/22-kihagyhatatlan-latnivalo-erdelyben/