Impozáns látnivaló „karnyújtásnyira” a Balatontól: Hegyestű

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A Balaton-felvidéki tanúhegyekről már korábban is írtunk, így érintőlegesen a Hegyestű nevű kúp formájú hegyről is esett szó, ám a különleges természeti képződmény több figyelmet érdemel. Mutatjuk, miért érdemes felkerekedni és megnézni!

Amikor a bányászat segít

A gyermekvárosról ismert Zánkától csupán öt kilométerre, tízpercesnél is rövidebb autóútra található a Káli-medence őrszemeként is emlegetett Hegyestű. A különleges természeti képződmény majdnem minden oldalról más arcot – a Balaton felől szabályos kúp alakot – mutat, és sosem unalmasat. Bár a bányászat sokszor elcsúfítja egy-egy hely képét, Hegyestűnek még talán jót is tett, hiszen így lényegében belülről nézhetjük meg az egykori vulkánt.

Lávakitörés kellett hozzá

Bizony, vulkán, ugyanis amit ma látunk, annak a kialakulása felfoghatatlanul hosszú idővel ezelőtt, nagyjából nyolc millió éve, egy hatalmas lávakitöréssel kezdődött. Idővel a tűzhányó fokozatosan kialudt, majd a kürtőjében dugóként hűlt ki és dermedt meg az anyag. A hegy lefelé futó repedései fokozatosan nyerték el formájukat, és hogy mindezt láthatjuk, annak tudható be, hogy az 1930-as évektől bazaltot termeltek ki. Ezt évtizedekkel később leállították, így ma már kilátó- és geológiai bemutatóhelyként működik a hely, a szabadtéri kőparkban például végigkövethetjük a földtörténeti időskála jelentős részét.

Pazar panoráma a tetőről

Sokan kerekednek fel megnézni Hegyestűt, hiszen egészen az alsó bányaudvar bejáratáig el lehet jutni autóval. Az egykori bazaltbánya épületében kiállítást működtet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, így a geológiai és természeti értékekről egyaránt sok érdekességet hallhatunk. A többség azonban alighanem magának a sziklafalnak a látványáért látogat el, illetve azért a kilátásért, amely Hegyestű tetejéről nyílik. A hosszú, fakorlátos lépcsőn juthatunk fel a legmagasabb, 336 m-es pontra, ahonnan párját ritkító panoráma kínálja magát. Ha kegyes hozzánk az időjárás, zavartalanul gyönyörködhetünk a Balatonban, vagy éppen a Káli- és a Tapolcai-medence egyedi tanúhegyeiben.  

Forrás:

https://kirandulastippek.hu/balaton-felvidek/hegyestu-a-felbevagott-vulkan

https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo