Egynapos programok alig egy órára Budapesttől, vonattal

Ha kedvetek támad egy kis kiránduláshoz, de nem szeretnétek messzire menni, ez a cikk nektek szól. Összeszedtük a Budapestről vonattal kevesebb mint egy óra alatt elérhető városok látnivalóit, hogy kedvetekre válogathassatok. A MÁV weboldalán vagy az applikációban a jegyeiteket is gyorsan és egyszerűen megvásárolhatjátok.

Martonvásár

A Martonvásáron található angol stílusú Brunszvik-kastély Magyarország egyik, ha nem a legszebb kastélyparkjával rendelkezik. Az angolparkban rengeteg különleges fafajta található, sőt egy varázslatos hangulatú kis tó is szigettel, amire egy mesebeli fahídon vezet az út. Igazi romantikus tündérmesébe csöppenhettek itt, így pároknak tökéletes program lehet. Martonvásár a Déli pályaudvarról induló vonattal mindössze 26 perc alatt elérhető, és ha a kastélybeli Beethoven Emlékmúzeumot is megnézitek, akár egésznapos programnak is ideális.

Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastélyt nem kell sokaknak bemutatni, hiszen a híres Sisi császárné kedvenc rezidenciája volt és az itt található múzeum is róla szól. Méltán kedvelt kirándulóhely hiszen a kastély maga és a park is gyönyörű, emellett Budapestről mindössze 25-35 perc alatt elérhető vonattal. Ám Gödöllőt nem csak emiatt érdemes meglátogatni, hiszen számos látnivaló vár még itt, páldául a Városi Múzeum, a Karácsonyház vagy a szomorú történetű de minden évszakban gyönyörű Erzsébet-park, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót akár néhány órát vagy egy egész napot töltenétek itt.

Vác

Családdal vagy anélkül, Vác is nagyszerű választás lehet. A város körülbelül 25-40 perc alatt érhető el a Nyugati pályaudvarról induló vonatokkal és tele van látnivalókkal. Végigjárva a barokk stílusú Székesegyházat, a Mária Terézia tiszteletére készült Diadalívet és a Barokk Főtéret egy másik korba repülhettek vissza. Ezek után pedig a Duna-part mentén végig futó Erzsébet sétányon vagy a Zenepavilonnál élvezhetitek a naplementét. Szinte az egész város igazán változatos programlehetőségeket nyújt, amikre biztosan érdemes egy napot rászánni.

Veresegyház

Gyerekekkel az egyik legizgalmasabb program lehet egy kirándulás a Veresegyházi Medveotthonba. A medvék és farkasok meglátogatása mellett, számos más állatot is megpillanthattok, de különböző programokkal is készülnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és izgalmas szezonális programokkal is elüthetitek az időt. A területen étterem is található így akár egy egész napot is eltölthettek itt gond nélkül. És ez mindössze 35-50 perc alatt elérhető a Nyugati pályaudvarról.

Székesfehérvár

Fejér vármegye székhelye, Székesfehérvár persze nem ismeretlen, de sokan nem is tudják, hogy a Déli pályaudvarról induló vonatokkal 45 perc alatt elérhető. Itt található a csodás Bory-vár, aminek meglátogatása igazán romantikus programötlet lehet. De ha inkább a városban sétálnátok, semmiképp ne hagyjátok ki a Városház teret az Országalmával, az Órajátékot és az Árpád fürdőt, ami 2010 óta működik is. Így érdemes fürdőruhát is csomagolni, hátha beugranátok egy felfrisstő fürdőzésre vagy pihentető wellness élményre. Persze számos más program és látványosság is vár titeket itt, szóval, ha még nem jártatok Székesfehérváron mindenképp látogassátok meg.

Reméljük, hogy sikerült ötletet adnunk, ha kirándulásra szánnátok el magatokat a hétvégén, vagy csak megmutathattuk, hogy mennyi csodás látnivalót találhattok a környéken is. Mivel ezek a helyszínek vonattal is könnyen megközelíthetőek, jó ha tudod, nem kell feltétlen kocsiba ülnötök, vagy sokat utaznotok egy izgalmas programért.

Források:

https://bory-var.hu/

https://turizmus.szekesfehervar.hu/latnivalok

https://kirandulastippek.hu/news/article/martonvasar-brunszvik-kastely

https://szallas.hu/programok/vaci-szekesegyhaz-vac-p634

https://szallas.hu/programok/diadaliv-vac-p631

https://szallas.hu/programok/barokk-foter-vac-p3309

https://szallas.hu/programok/erzsebet-setany-vac-p4245

https://szallas.hu/programok/zenepavilon-vac-p4234

https://szallas.hu/programok/godolloi-kiralyi-kastely-godollo-p2655

https://szallas.hu/programok/godolloi-varosi-muzeum-godollo-p4135

https://szallas.hu/programok/erzsebet-park-godollo-p6976

https://szallas.hu/programok/godollo

https://szallas.hu/programok/veresegyhazi-medveotthon-veresegyhaz-p3436