Erdők hazánkban, amik ősszel a legcsodásabbak

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Mitől is ennyire hangulatos évszak az ősz? Meleg teák, a sütőtök illata, gesztenyék, ám van egy ezeknél is jellegzetesebb hívószava ennek a csodás évszaknak: a tarka ruhát öltő erdők látványa. Ilyenkor érdemes felhúzni a túrabakancsot, és nekiindulni egy termoszban lötyögő forró itallal a vadregényes ligetekbe. Mutatjuk, hogy melyek azok a helyszínek, amiket kár kihagyni idén!

Gemencei-erdő – Szekszárd és Baja vonzáskörzete

Gemenc, másnéven Gemencei-erdő hazánk legnagyobb területű ártéri erdeje. Ám nem csak emiatt különleges, hiszen amellett, hogy gyalog is felfedezhetjük a különleges növény- és állatvilágát, kenuval kajakkal, biciklivel, vagy egy 31 km-en futó kisvasúttal is végig járhatjuk ezt a csodás pagonyt. De még itt sem ért véget a hely rendkívülisége, hiszen találkozhatunk Pörbölyi Titánnal, a százéves, több mint 12 méter kerületű fekete nyárfával, ami hazánk legóriásibb fája. A tavakkal, illetve holtágakkal színezett rezervátum tökéletes őszi kikapcsolódást nyújt mindenkinek, aki egy igazi, évszakhoz illő programot keres hétvégére.

Csanyik-völgy – Miskolc

A Csanyik-völgyet Miskolcon, illetve annak is a Lillafüredre eső részén találhatjuk meg. Története igazán kalandos, hiszen először 1313-ban nevezték el egy Csenik nevezetű településről, amikor is István Nádor adományozta el, a diósgyőri pálos kolostornak. Majd ezután 1355-ben már egy királyi vadaskertként működött, de mivel a szőlőtermesztő kisváros a 15.-15. században elnéptelenedett, az erdő azóta csupán egy kirándulóhelyként „üzemel”. Az utunkat egy mesébe illő kis erdei folyó kíséri végig. A gyönyörű, zegzugos fák között tett séta után tekintsük meg az ott található vadasparkot is, ami biztosan szuper program lesz az egész család számára.

Szalajka-völgy – Szilvásvárad

Biztosan sokan ismerik, vagy már jártak is ezen a csodás helyen, ám listánkról nem hagyható le. A Szalajka-völgy már szinte egy kötelező helyszín, aminek meglátogatása ebben az időszakban sokaknál már-már szinte hagyománynak számít. Hogy miért? Mert rengeteg olyan állomáson haladhatunk végig a túra közben, amik már önmagukban is egy szuper programnak számítanának. Utazhatunk erdei kisvasúttal, megkóstolhatjuk a helyi pisztrángos-tavakból fogott friss fogásokat, a Szilvásváradon őshonos „sebes” fajból, gyönyörködhetünk a kristálytiszta, azúr kék Szikla-forrásban, ahol sokan még kívánságukat is elsuttogják egy pénzérmét dobva a vízbe, nem utolsó sorban pedig hallgathatjuk csobogását a híres Fátyol-vízesésnek. Ha pedig visszatekintenénk kicsit történelmünkbe is, álljunk meg az Erdei Iskolánál, ahol a régi erdei mesterségeket és a művelők akkori életkörülményeit ismerhetjük meg.

Forrás:

https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/gemenci-erdo-

https://www.szilvasvarad.hu/hu/szalajka-volgy-tura

https://gotourist.hu/hu/locations/csanyik-volgy-3457