Varázslat a fák között – lombkoronasétányok Magyarországon

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Föld felett járni, a lehető legszorosabban a természetközelben lenni és egyedi kilátást élvezni – a teljesség igénye nélkül három ok, miért olyan népszerűek a lombkoronasétányok. Hazánk sem szűkölködik látnivalóban, jöjjön egy lista az erősen ajánlott célpontokról!

Makó

A hungarikumnak számító hagymáról, a többször is elnyert legvirágosabb város címről vagy a termálvízről is ismert Makónak mára az egyik vonzerejévé a lombkoronasétány vált. A maga 191 méterével hazánk egyik leghosszabbjának számító útvonal tíz méter magasan épült, viszont a különleges, hagyma formájú toronyból már 18 méterről nyílik kilátás. Tíz szakasszal és az állatokról-növényekről elhelyezett rengeteg információval várják a gyerekeket, akiknek alighanem az is örök élmény marad, hogy csőcsúszdán juthatnak le a földre.

Ipolytarnóc

Az ország belseje helyett észak, a szlovák határ felé vegyük az irányt, ha meglesnénk az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban található lombkoronasétányt. Itt is jócskán a fák szintjében andaloghatunk, hiszen a 150 méteres út nyolc-tíz méter magasan visz. Némi izgalmat is tartogat a haladás, mert van olyan része, amelyen hevederrel tudunk átjutni, ám ezt a kisgyerekeseket szem előtt tartva alakítottak ki. A terület különleges természeti értékeinek látványa bőven megéri a kalandot, ráadásul a közelében geológiai ösvények is felfedezésre csábítanak.

Jeli arborétum

A Jeli Arborétum önmagában egy csoda, a látványosságainak egyike pedig a 2019-ben átadott lombkoronasétány, tíz méter magasan és 130 méteren ámuldozhatsz a tájon. Az építéskor mindenkire gondoltak, ennek jegyében készült a kicsiknek kanyargós csúszda és akadálymentesített völgyhíd, így kerekesszékkel vagy babakocsival is pofonegyszerűen eljuthatunk a különleges fenyők Varázserdejébe.

Pannonhalma

Pannonhalmára bármikor érdemes ellátogatni, pláne 2018 óta, hiszen a sok különleges látványosság között a Boldogasszony-dombon egyedi lombkoronasétányt is találnak. Öt éve adták át ugyanis a hal (!) alakú utat, amely helyenként egészen magasan, 14 méteren fut. A nagyjából 80 méteres szakasz kerekesszékkel is bejárható, ráadásul ingyenesen, így mindenki szabadon élvezheti az építészeti remeket és a Pannonhalmi Tájvédelmi Környezetre nyíló pazar kilátást.

A gondtalan családi kirándulásról nemcsak a mindenkinek érdekes célpont kiválasztásával, hanem biztonságos utazással is gondoskodhatsz. Élj a Simple app adta lehetőséggel, és válaszd az Autómentés biztosítást, amelyet akár 15 évesnél idősebb autókra is megköthetsz.

Forrás:

https://trekhunt.com/hu/article/lombkorona-tanosveny-magyarorszag-terkep-nyitvatartas-arak/

https://www.hetedhetorszag.hu/magyarorszag/lombkorona-osvenyek-magyarorszagon

https://www.bnpi.hu/hu/tura/ipolytarnoc-lomkorona-setany-tuzson-lomkorona-setany

https://utazasok.org/lombkorona-setanyok

https://lombkoronasetany.hu/