Romantikus legendákkal övezett helyszínek hazánkban

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Valamilyen különös oknál fogva, mi emberek imádjuk a legendákat és a misztikummal övezett történeteket. Sokkal vonzóbb számunkra egy olyan látnivalót megnézni, ami valamiféle különös, vagy rejtélyes történettel rendelkezik. Pláne akkor, ha ráadásul egy romantikus szálon fut a helyszínt kísérő mítosz. Cikkünkben összegyűjtöttünk három olyan helyszínt, amit érdemes meglátogatnotok kedveseddel.

Tokaj és a tündérek

Mikor is lenne aktuálisabb ellátogatni Tokajba, ha nem az őszi szezonban? Gyönyörű és tarka színekben pompázó levelek, festői tájkép na meg persze a világhírű mézédes tokaji nedű. De vajon miért ilyen fantasztikus ízűek az ott készült borok, pezsgők?

 A legenda szerint a Tokaji-hegyen egy tűzhányó állt annak idején, hiszen a Zempléni-hegység (a tokaji hegyvidék vonulatát is beleértve) a belső-kárpáti vulkáni koszorú része. Ám nem csak a vulkán állt egykoron azon a tájon, hanem tündérfiúk-, és leányok is vígan élték életüket ott. Az est leszálltával kimerészkedtek rejtekhelyükről, így, ha egy-egy ott lakó polgár szemfüles volt, akár láthatott is egyet közülük. Viszont egyszer egy napon, mikor egy szerelmespár mókázott, a fiú nem vigyázott eléggé és belezuhant a kráterbe. A lány csak sírt-sírt, siratta szerelmét, a könnyei pedig teljesen beterítették a hegyoldalt, amit a talaj magába szívott. A hiedelem szerint tehát ettől olyan mennyei a tokaji szőlő és bor.

Badacsony – A Rózsakő legendája

Következő helyszínünk a Balaton környéke, pontosabban Badacsony. A „magyar tengerünk” -ről számos legenda maradt fent, ennek okai valószínűleg a lélegzetelállító tájképek lehettek, amik ihletet adtak az odalátogatóknak, a varázslatos mende mondák megalkotásához.

A Rózsakő mítosza a Kisfaludy-házhoz és az ott helyet foglaló lapos bazalttömbhöz köthető, ami valamikor régen gurulhatott le a házhoz. Kisfaludy Sándor, szeretett költőnk, illetve imádott felesége Szegedy Róza naphosszakat ültek a kősziklán és gyönyörködtek a mesés Balatonban. Emiatt úgy tartják, hogy ha „egy szerelmespár háttal a tónak leül ide, akkor szerelmük még abban az évben beteljesedik”, tehát megházasodnak. De ha épp nincs veled szíved választottja, akkor sem kell aggódnod, mivel a nők egyedül is kihasználhatják a hely mitikus erejét: „ha leülnek a bazalttömbre háttal a Balatonnak, és szerelmükre gondolnak, majd felsóhajtanak, akkor a fejükben felidézett személyben is megszületik a szerelem irántuk.”

+1: A Tordai-hasadék legendája

Maga a hasadék sajnos már nem Magyarország része, ám rengeteg magyar vonatkozású történelmi legenda kering róla. Nézzünk is egyet, amibe a szerelem is belefonódott!

A hiedelem szerint mikor a magyarok Batu-kán vezetésével a hozzájuk csatlakozó kunok elől menekültek, egy idő után a kán nem szeretett volna tovább rejtőzködni, így hát elhagyta seregét és egy kun vezérre, Kemére bízta a magyarokat. Keme egy ajánlatott tett a magyaroknak, miszerint, ha neki adják kincseiket, illetve hat legszebb lányukat, szabadon engedi őket. A magyarok persze erről hallani sem akartak, majd mikor már a harcra készültek volna, vezérük húga, Ildikó, öt leánytársával együtt kész volt feláldozni magát a harc elkerülése érdekében. Ám mikor a kun vezér megpillantotta Ildikót, első pillantásra szerelmes lett belé. Ennek következtében pedig a lány kérésére keresztény útra tért, és saját seregével együtt a magyarok oldalára állt.

Forrás:

https://www.bien.hu/magikus-hely-orokre-osszekoti-szerelmeseket-romantikus-magyar-legenda-helyszine/

https://www.borsonline.hu/aktualis/2021/06/varosi-legenda-tunderkonnyektol-edes-a-tokaji-szolo

https://www.hungaryforkids.eu/a-badacsonyi-rozsako-legendaja/