Színes erdő, kis faházak, mi kell még? Noszvaj egy csodás úticél az őszi-téli szezonra

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Színes levelekkel borított fákra, csendre és nyugalomra vágytok? Hoztunk nektek egy igazi, meghitt elvonulós úticélt, ha kiruccannátok a hidegebb hónapokban. Igen, ez Noszvaj. Nem csak a túrázás vagy a kirándulások szerelmeseinek ajánljuk, de annak is, aki szeret kicsit lelassulni, megpihenni és egy meleg kuckóban élvezni a csodás őszt és telet.

Ez a Bükk lábánál fekvő erdőkkel körülvett kis község számos lehetőséget rejteget. Ha a településen kalandoznátok ellátogathattok a De la Motte-kastélyba, ami egy igazi mesebeli látványosság. Előkelő külleme mögött, fényűző belső rejtőzik, amely ma kastélymúzeumként funkcionál és olyan egyedülálló élményeket is kínál, mint a zenés-kosztümös idegenvezetés, igaz ez csak 10 fő felett kérhető, ám enélkül érdemes körbe nézni. És ha maga a kastély nem lenne elég egy hatalmas angolpark veszi körül, ahol még egy Tündérösvényt is végig járhattok a gyerekekkel, de akár nélkülük is. Persze, ha csak sétálgatnátok ebben a csodavilágban, arra is van lehetőség.

Szintén Noszvajon belül találhatóak a Noszvaji barlanglakások, amik egy teljesen más világot mutatnak be. Ezek az üregekből kivájt kis lakások számos nincstelen falubelinek nyújtottak otthont egykor. Ám az 1960-70-es évek óta szerencsére mindenki kiköltözött, így ma már egy teljesen más funkciót látnak el ezek a kis helyiségek. 1997 óta alkotóknak és alkotásaiknak adnak otthont, ezáltal ma is megtekinthetők különböző külföldi és magyar szobrászok, festők, üvegművesek és más művészek munkáival együtt. Ez a helyszín is igazán egyedülálló élményt nyújt, amire biztosan sokáig emlékezni fogtok.

Végül, de nem utolsó sorban a település kínálta élvezetek között számos pince és étterem is helyet kapott, így a gasztronómia szerelmeseinek sem kell messzire menniük. Beülhettek egy házias ínycsiklandó reggelire, hogy biztosan jól induljon a nap, de isteni vacsorára vagy ebédre is van lehetőség, akár a klasszikus vagy a különlegesebb ízvilágot kedvelitek. És ha haza is vinnétek egy darabkát ebből az érzésből, a termelői piacon és a község számos pontján vásárolhattok, olyan kézműves termékeket, mint a különböző helyi lekvárok, mézek, szörpök, vagy akár sajtok.

Ha a kicsit nagyobb magányra vágytok mindenképp a község üdülőterületén, Síkfőkúton keressetek szállást. Itt eldugott kis faházakban pihenhettek távol a turistáktól, mégis elég közel ahhoz, ha megnéznétek egy-egy látványosságot vagy meglátogatnátok valamelyik borospincét. A kirándulásokhoz is ideális választás ez a terület, hiszen számos kristálytiszta forrás található itt, amelyeket akár egyénileg is, de fejtörőkkel ellátott tanösvényeken keresztül is elérhettek. Emellett számos tó is található erre, így, ha horgásznátok, vagy csak kiülnétek némi forró teával és egy jó könyvvel Síkfőkút lesz az ideális választás.

A túrázóknak is van egy jó hírünk, könnyed túrával felkapszkodhattok a Nagy-Eged hegy csúcsára vagy az Imány-tetőre is, ahonnan csodás kilátás nyílik a völgyre, ahol a település fekszik, sőt előbbiről még Egerre és a Bükk hegységre is. Szerencsére a túra maga nem túl megerőltető, így a kezdő kirándulók is nyugodtan belevethetik magukat, ha kíváncsiak a mesés panorámára. Mi mindenképpen ajánljuk, nem csak a kilátás és a friss levegő miatt, hanem mert éjszaka garantáltan nagyon jól fogtok aludni, így biztosan pihentető lesz ez az utazás.

Így hát ha egy igazán sokszínű és különleges élményre vágytok, irány Noszvaj!

Források:

https://funzine.hu/2022/09/01/utazas/barangolasok-noszvaj-megannyi-vadregenyes-videke-es-izgalmas-latnivaloi-kozott/

https://csodahelyek.hu/2021/08/23/noszvaj-helyi-izek-turak-latnivalok/

https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/noszvaj-a-bukk-furede