Kedves kis eldugott falvak hazánkban, amiket egyszer érdemes meglátogatni

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Néha mindenki vágyik rá, hogy kiszakadjon kicsit a mindennapok nyüzsgő forgatagából, és elvonuljon akár csak egy egynapos kirándulás alkalmával egy csendesebb, nyugodtabb helyre. Ilyenkor ki lehet szellőztetni fejünket, illetve persze gyönyörű tájakat fedezni fel. Hazánkban is rengeteg eldugott gyöngyszem van, ami nem tartozik bele a turisták repertoárjába (egyelőre). Cikkünkben ezekből hoztunk most párat.

Zengővárkony

Az első a felsorolásban egy igazán picike kis falu, ami csupán 393 főt mondhat lakosának. A Zengő lábánál elhelyezkedő Zengővárkony kiváló úti cél lehet, ha szeretnénk túrázni egy jót, hiszen a közeli dimbes-dombos vidék erre bőven kínál lehetőséget a természetjáróknak.

A település különösképpen őrzi régi hagyományait, amit remekül tükröz a két tevékenykedő egyesület is, amik közül az egyik a Kézművesek Baranyai Egyesülete, amely Zengővárkony Tájházában működik, és fordít figyelmet a kismesterségek, illetve paraszti kultúra értékeinek megőrzésére. A Hagyományőrző Művelődési Egyesület pedig a kisváros zene-, és tánchagyományit tartja fenn a mai napig.

Répáshuta

Répáshuta Miskolc közelében található, pontosabban a Bükki Nemzeti Park területén. 500 lakosával szintén egy kisebb falunak számít, ám annál inkább bővelkedik gyönyörű látnivalókban. A mészkő által beborított tájon bandukolva rengeteg forrással, vízfolyással találkozhatunk. Ha pedig kicsit távolabbra barangolunk barlangok, illetve szurdokvölgyek is utunkba kerülhetnek. Itt található a Balla-barlang is, amit a Balla-bérc lejtőjénél találhatunk meg. Ez a természeti látványosság a helységtől nem messze, alig 400 méterre helyezkedik el.

Amennyiben pedig bejártunk minden természetadta kuriózumot, látogassuk meg a helyi Tájházat is, ahol a község történelméről, hagyományairól tudhatunk meg érdekességeket.

Jósvafő

A Jósvafő nevezetű kis kincsesládikót, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találjuk meg. Mindössze 250 lélek lakja, emiatt szinte érintetlen a sok-sok építészeti, illetve természeti értéke. Hogy ez így is maradjon, a község 1999. óta műemlékvédelem alatt is áll, a helységhez tartozó Baradla-Barlang pedig az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült 1995 december 6.-án.

Mindezek mellett Jósvafő híres a festő szépségű utcáiról, tájairól, itt valóban úgy érezhetjük mintha egy igazi kis mesevilágba csöppentünk volna bele. Az itt élők messzemenően híresek vendégszeretetükről, és talán ez az oka annak, hogy a falucskát valamiféle idilli nyugodt atmoszféra járja át. Amennyiben nem szeretnél egy nevezetességet sem kihagyni a vidéken, lehetőséged van jelentkezni a vezetett nappali, vagy éjszakai túrák egyikére.

Forrás:

https://www.bien.hu/eldugott-hazai-falvacska-amelyet-erdemes-meglatogatnod/

https://www.bien.hu/eldugott-gyongyszem-falvak-magyarorszag/

http://magyarnemzetiparkok.hu/baradla-barlang/