Mesebeli tavak hazánkban, ahová érdemes ellátogatni tavasszal

Van valami megnyugtató abban, mikor egy tópart körül sétálgatva gyönyörködünk az elénk táruló látványban, és közben hallgatjuk a csobbanásokat, a szitakötők zümmögését és a békák brekegését. A vízközeli programok mindig valami mást, valami különlegeset nyújtanak a látogatóknak. Tavasszal pedig mikor elkezdenek zöldelleni a fák, kinyílni a pompás színű és illatú virágok, kifejezetten csodás atmoszféra részesei lehetünk. Hazánkban is gyönyörű állóvizekkel találkozhatunk, cikkünkben bemutatunk párat ezek közül.

Az óbükki kincs – Arlói-tó

Ez a mesebeli tavacska Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található meg, a Hódos-patak völgyében, egy kis községben, Arlóban. Azért olyan páratlan, mert amellett, hogy tényleg fantasztikusan néz ki a körülötte lévő dombokkal együtt, az erdélyi Gyilkos-tóhoz hasonlóan ez is földcsuszamlással keletkezett, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett suvadásos tavak csoportjába tartozik. Ha a látogatás során valami izgalmasabb programra is vágyna az odaérkező a gyönyörködés után, számos lehetőség várja: túraútvonalak, kemping, vízibickli-, és csónakbérlési lehetőség, illetve foci-, és lábtenisz pálya. Akik horgászni terveztek, azok se búsuljanak, hiszen eszméletlen kedves kis kuckók várják őket is a tóparton kiépítve.

A miskolci csodavilág – Hámori-tó

A Lillafüreden ékeskedő Hámori-tó, minden kétséget kizárólag helyet kaphatna akár egy disney-film forgatási helyszínének listáján is. A másfél kilométer hosszú állóvíz nem csak egy irtó romantikus csónakázásra, de egy magával ragadó búvártúrára is lehetőséget nyújt. A helyszín egyébként is meseszép, de a háttérben elterülő Lillafüredi Palotaszálló már csak a hab a tortán. Ha már erre járunk, érdemes meglesni a Lillafüredi-vízesést, a Pisztrángtelepeket, plusz a látványos barlangokat és tanösvényeket is kár kihagyni a látogatás során. Horgászatra és vízibiciklizésre is van lehetőség, így valóban egy egész napot el lehet tölteni ezen a területen a természetben barangolva.

Az Őrség Balatonja – Hársas-tó

Az eldugott, egyenesen bűvöletbe ejtő atmoszférával rendelkező Hársas-tó egy igazi kis gyöngyszem Szentgotthárdon. Festői környezetével egyből belopja magát az ember szívébe, pláne, ha melegebb időben érkezik, hiszen a tó fürdésre is alkalmas. Itt is van lehetőség a horgászatra és persze kirándulásra. Mesterségesen hozták létre a 80-as években, azzal a céllal, hogy csökkentsék az árvizek kockázatát. Amennyiben május végén érkeznénk, és igénybe vennénk a kellemes hőmérsékletű vizet strandolás céljából, a partot a Déli részen fogjuk megtalálni. A látogatás, illetve a megmártozás is ingyenes. Plusz pont, hogy a tavat egy igencsak gazdag élővilág öleli körül, amit a körülbelül 1 kilométer hosszú kiépített tanosvénnyel fel is tudunk fedezni. Ez pedig azért lesz izgalmas, mert szerencsére a teljes víz és területe is érintetlenül maradt mindennemű emberi beavatkozástól.

Forrás:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/termeszeti-ertekek/arloi-to/

https://www.termalfurdo.hu/latnivalo/hamori-to-293

https://femina.hu/utazas/harsas-to/