Tavaszi fesztiválok Európában, amiket érdemes meglátogatni

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Ha idén tavasszal külföldi utazásra indulnál, de még nem tudod merre, akkor érdemes körülnézni, milyen fesztiválok és események zajlanak ebben az időszakban. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat, amikre érdemes lehet ellátogatni, ha a környéken jártok, mert biztosan egyedülálló élményben lesz részed. Ha pedig az utazáshoz a vonatos közlekedést választanád, vásárold meg a jegyedet a MÁV rendszerén online vagy a MÁV appban a SimplePay segítségével, így nem csak gyors és egyszerű, de garantáltan biztonságos is a fizetés. 

A Király Napja (Koningsdag) – Amszterdam, Hollandia 

Ha Hollandia felé vennéd az irányt, érdemes az utat április 27-e környékére időzíteni, ugyanis ekkor van a holland király születésnapja, amit 2013-as trónra lépése óta az egész ország együtt ünnepel. Ezen az egy napon az egész országban mulatnak, de a központ természetesen Amszterdam. Bár a klubokban és bárokban az ünneplés már előző este megkezdődik, az igazi party 27-én napközben zajlik. Hatalmas bolhapiacokat, sporteseményeket, koncerteket és más kültéri programokat szerveznek annak érdekében, hogy az egész ország együtt örülhessen és gondtalanul jól érezhesse magát a király születésnapján.  

Stuttgart Tavaszi Fesztivál (Stuttgarter Frühlingsfest) – Stuttgart, Németország 

Európa egyik legnagyobb tavaszi fesztiválját idén április 20. és május 12. között rendezik meg Stuttgartban, melynek impozánsságát mi sem mutatja jobban mint, hogy a fesztivál 3 hetes teljes időtartama alatt minden napot tűzijátékkal zárnak. Ezen a hatalmas eseményen az Oktoberfesthez hasonlóan számos sörsátorba látogathatnak el az érdeklődők, ahol a térség legjobb söreit és kolbászait kóstolhatják meg. Persze rengeteg egyéb opció is van, ha valaki mélyebben beleásná magát a hagyományos helyi gasztronómiába. A szórakozási lehetőségek sem merülnek ki a sörsátrakban, hiszen azokon kívül is rengeteg opció akad, például bolhapiacok és kirakodóvásárok vagy az ideiglenesen kialakított vidámparkok. Mindemellett a szerdai napokat kifejezetten a családoknak szentelik, így számos meglepetéssel készülnek kifejezetten a gyerekek számára is. Ha ebben az időszakban Németországban jártok mindenképpen érdemes 1-2 napot Stuttgartra szánni. 

Prágai Tavaszi Fesztivál – Prága, Csehország 

Ez a minden időszakban csodálatos város május 5.-étől június 3.-áig egy egész hónapra a klasszikus zene és az operarajongók otthonhonává avanzsál, hiszen ekkor kerül megrendezésre az idei Nemzetközi Zenei fesztivál. A cseh főváros ilyenkor valósággal megtelik zenével, hiszen városszerte több mint 20 helyszínen zajlanak a komolyzenei koncertek, operaelőadások és zenei bemutatók, melyeknek előadói a világ minden tájáról érkeznek, hiszen idén is több mint 60 ország kiválóságai mutathatják be tudásukat és tehetségüket. Mindezt Prága lenyűgöző építészetével és hangulatával együtt élvezhetik az idelátogatók, így mondanunk sem kell, ha közel áll a szívetekhez ez a zenei világ biztosan életre szóló élménnyel gazdagodtok. 

Las Fallas de Valencia – Valencia, Spanyolország 

A spanyolok télbúcsúztató ünnepe a Las Fallas de Valencia március 1. és 19. között kerül megrendezésre és milyen lehetne más, mint hangos, színes és lenyűgöző. A Valenciában minden évben megrendezésre kerülő télbúcsúztató fesztivál az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség listájára is felkerült és valóban egyedülálló. A kéthetes programsorozat során művészek által hatalmas, különböző anyagokból készített egyedi szobrokat és figurákat úgy nevezett ninotokat csodálhatunk meg a város utcáin, amelyeket az utolsó estén tűzijátékok és petárdák segítségével elégetnek, egy kivételével, amely a legjobbnak járó címet kapja, az ugyanis a Ninot Múzeumba kerül. Ha Valenciára esne a választásotok mindenképpen érdemes megcsodálni ezeket a sokszor gúnyos szobrokat, amik gyakran igencsak bővelkednek közéleti és popkulturális utalásokban. És persze a város nyüzsgő forgataga sem mindennapi élmény hiszen az ünnepi ruháktól, a zenés, táncos programoktól a város egy egészen egyedi felszabadult, varázslatos hangulatot kap. 

Források: 

https://utazomajom.hu/az-unnep-amikor-egesz-valencia-langra-lobban-las-fallas-de-valencia/

https://travelaway.me/spring-festivals-europe/

https://expatexplore.com/blog/visit-europe-in-the-spring/

https://flyista.com/en/blog/europes-best-spring-festivals

https://www.pragainfo.org/events/pragai-tavaszi-fesztival/

https://allexciting.com/stuttgart-springfest-fruhlingsfest/