A Luzerni tó vidéke: merülj el Svájcban! 

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A Luzerni tó vidékével kevés helyszín szállhatna versenybe, hiszen kristálytiszta vizeivel, magasbanyúló hegyeivel, izgalmas múltú történelmi városaival, na meg persze a szebbnél-szebb kirándulóhelyeivel biztosan mindenki szívébe belopja magát. Na de mely látnivalóit érdemes megnézni az utazás során a sok opció közül? Cikkünkben megmutatjuk! 

A Luzerni tó 

A Luzerni tó (másnéven Vierwaldstätti-tó) a Svájci-Alpok egyik legszebb állóvizeként híresült el. Lenyűgöző kék vize, amely a körülötte ékeskedő hegyekből ered, egészen páratlan látványt nyújt. Ám jó hír, hogy nem csak gyönyörködni, hanem fürdőzni is lehet benne a nyáron. Az Nationalquai rakparton elterülő fürdő közvetlenül Luzern történelmi épületei előtt helyezkedik el, így az impozáns tájkép mellett úszkálhatunk a kellemes vízben. Amennyiben valaki sportolni szeretne, arra is van lehetőség, hiszen a tófürdőben fitneszedzéseket is tartanak. Az egész napos lubickolás után pedig este szintén érdemes visszatérni, mivel a későbbi órákban pezseg csak igazán az élet a partszakaszon.  

Luzern városa 

Maga a város a tó északnyugati részén terül el. Az őt körülvevő Pilatus és Rigi hegyek már 1840-től kaput nyitottak az itteni turizmusnak. Rengeteg nevezetességgel rendelkezik, ám az egyik a listán, melyet mindenképpen érdemes meglátogatni nem más, mint a különleges atmoszférájú Musegg-fal és tornyai. Nappal a falra felsétálva csodás nézőpontból csodálhatjuk meg az elterülő vidéket, a sötétség leszálltával pedig éppen az ellenkezőjét érdemes tenni, vagyis magát a falat megtekinteni egy messzebbi pontról, hiszen kivilágított tornyaival méltán vált ikonikus jelképévé a városnak.  

Egy másik kihagyhatatlan pont a Kapellbrücke, vagyis a Kápolnahíd. Az 1365-ben felavatott 204 méter hosszú fedett híd Európa egyik legrégebbi, továbbá második leghosszabb fahídja, amely évszázadokon át szolgálta a lakókat és a látogatókat egyaránt. 1993-ban tragikus tűzeset sújtotta, melynek során jelentős része elpusztult. Azóta azonban gondosan helyreállították, és ma is büszkén emelkedik a Reuss folyó fölött.  

A művészetkedvelőknek 

Az itt található Rosengart gyűjtemény Siegfried Rosengart és lánya, Angela magángyűjteményéből született meg. A klasszikus modernség művészetének kincseit mutatja be, olyan világhírű művészek alkotásaival, mint Pablo Picasso, Paul Klee, Claude Monet és Paul Cézanne. Látogatásunk során ne hagyjuk ki a Richard Wagner múzeumot sem, ahol Wagner, az opera nagymesterének életéről és munkásságáról ismerhetünk meg rengeteg izgalmas infót. 

Pilatus-hegy 

A vidéket körülvevő hegyek közül érdemes megemlíteni a Pilatus-hegyet, amelynek 2132 méter magasan fekvő csúcsáról lélegzetelállító panoráma nyílik a tóra és a környező hegyekre. Itt közlekedik a világ legmeredekebb, autentikus vasútja is, immár 125 éve, így a bátrabbak azzal is feljuthatnak a magasba. Akik viszont inkább a kabinos felvonót, vagy a túrázást választanák, őket sem fogja csalódás érni. Ha pedig a kilátás annyira magával ragadott bennünket, hogy legszívesebben eltöltenénk itt pár napot, látogassunk el a Pilatus Kulm Hotelbe, ugyanis 2010-ben a 120 éves jubileuma alkalmából gyönyörűen felújították, így Svájc egyik legszebb műemlékvédelem alatt álló szállodájává nőtte ki magát. 

Forrás: 

https://www.hetedhetorszag.hu/svajc/luzern