Bájos, idilli faluk a Balaton-felvidékén – ha egy kis nyugalomra vágysz 

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A bájos Balaton-felvidéki falucskákat valószínűleg sosem lehetne megunni, hiszen amellett, hogy a természetben élvezhetjük a gyönyörű tájakat, a különleges, érintetlen hangulatuk is magával ragad.  Cikkünkben olyan úticélokat hoztunk, melyek mindenképpen megérnek egy látogatást a nyáron. 

Dörgicse 

Dörgicse, a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme, egy igazán a történelem-, és természetközpontú falucska, ahol a múltbéli látnivalók, illetve a természet nyújtotta szépségek csodás egyveleget alkotnak. Már az őskorban is lakott terület volt, a régészeti kutatások szerint pedig három falurészből állt, melyek közül mindegyik saját templommal rendelkezett. Ma a leglátványosabb a XIII. században emelt Boldogasszony-templom, melynek hatalmas falai között átélhetjük az épület régi pompáját. 

A szentély mellett a Gernye-hegyről lenyűgöző panoráma tárul elénk, ahol a sütögetésre kialakított helyek ideálisak a pihenésre és a táj szépségének élvezetére. Dörgicse látnivalói közül még kiemelkedik a nyaranta lilába boruló Levendárium, ahol több mint 30 fajta levendulát és gyógynövényt csodálhatunk meg a Szent Erzsébet rózsa-, és kolostorkert között sétálva.  

Vászoly 

A családias hangulatú, patakokkal tarkított Vászoly tökéletes választás lehet azoknak, akik egész nap andalogni, vagy kirándulni szeretnének egy igazán kellemes atmoszférájú faluban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Dörgicse és Pécsely között helyezkedik el. A Balaton felől Balatonudvari és Örvényes határolja. A falu külterülete szőlőültetvényekkel és erdőkkel borított, az Öreghegyen pedig szuper szálláshelyek és csárdák várják a látogatókat, remek balatoni panorámával.  

Itt biztosan megtalálod majd azt a nyugalmat, amire egész évben vártál. A népi építészet kedvelőinek is kedvez ez az opció, és azoknak is, akik kedvelik a kulináris élvezeteket, hiszen régi, hagyományos házakkal, illetve épületekkel találkozhatunk a látogatásunk alkalmával. Nem utolsó sorban pedig ne hagyjuk ki a helyi galériát, illetve faluházat sem! 

Vöröstó 

Vöröstó, a Balaton-felvidék északi lejtőin, Barnag és Nagyvázsony között fekszik. A település (szinte) egésze műemléki terület, ami a népi építészet kiváló remekeinek köszönhető. Az utcára merőlegesen épült, hasonló jellegű lakóházak egyedi homlokzattal és vakolattal rendelkeznek, ami igazi látványossággá teszi a falut.  

A község jóformán érintetlen eredetiségében maradt meg, minden portájának falusias jellege van, ami nagyrészt míves kidolgozású, oszlopos, tornácos kőházaknak tudható be. Amennyiben ide vennénk az irányt, érdemes megnézni az 1863-ban felépített, a község szívében elhelyezkedő kálváriát, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Kab-hegyre.  

Forrás: 

https://nuus.hu/belfold/1007/csodalatos-falvak-a-balaton-felvideken-amikbe-bele-fogsz-szeretni/

https://csodalatosbalaton.hu/hirek/balaton/10-pottom-telepules-a-balaton-felvideken-ahol-egyszer-biztos-meg-kell-fordulnod/

https://funzine.hu/2024/03/28/balaton/5-bajos-falu-a-balaton-felvideken-amit-erdemes-felfedezni-tavasszal/