Ékszerdoboz közel a határhoz: Kőszeg

Kiemelt kép forrása: koszeg.hu

Ha Kőszegről esik szó, már-már eposzi jelzőhöz hasonlóan elengedhetetlen lett az „ékszerdoboz” kifejezés – a két szó párban jár, hiszen az osztrák határhoz közel fekvő kisváros tényleg olyan, mint egy kincsesláda, tele értékesebbnél értékesebb díszekkel.

Andalító hangulat

Kőszeget nem is lehet pusztán a látnivalókon, érdekességeken keresztül bemutatni, bár kétségtelenül kevés hozzáfogható hely van, ahol ilyen koncentráltan ennyire sok szépség jön szembe. Kőszegnek kisugárzása, aurája és olyan hangulata van, amely elbűvöli az arra járót, majd azt kívánja, bárcsak gyakran andaloghatna arra.

Akár tavasszal, a bimbózó természet sűrűjében, akár nyáron, a fák és a történelmi épületek felfrissülést nyújtó árnyékában, akár ősszel, amikor téli álomra készül a táj, majd a télen, egy kávéval a kézben, a hópelyhek sűrűjében, a város minden évszakban elbűvöli az arra járókat.

Velünk élő történelem

A nagyjából 12 ezres kisvárosban egyszerre érezzük magunkat a múltban és a jelenben, hiszen az ékszerdoboz-státuszt részben éppen annak köszönheti, hogy szinte sértetlenül és érintetlenül maradtak meg a történelmi épületei. A falakra pillantva elevenedik meg előttünk a történelem órákon tanult kőszegi várostrom és Jurisics Miklós kapitány katonáival végrehajtott hőstette, amikor 1532-ben feltartóztatták a Bécs ellen vonuló török armadát.

A látványos Hősök kapuja a nagyszerű siker emlékének 400. évfordulójára készült el, ráadásul csaknem 45 éve már múzeum is működik benne, hogy még részletesebben ismerkedhessünk meg a múlttal.

Hagyományok városa

A tradíció még rengeteg részletben érhető tetten, például abban is, hogy a kőszegi városháza már az 1300-as (!) évek közepétől azt a célt szolgálja, amiért megépítették: hol szenátusház működött benne, hol a polgármesteri hivatal székelt ott, ám mindig a közügyeket intézték benne – ezzel az ország legrégebbi városháza, míg az Arany Strucc vélhetően hazánk legrégebbi szállodája.

Ugyancsak több száz éves az áhítattal teli Szent Imre-templom, illetve a Szentháromság- és a Mária-szobor. A Jézus Szíve-templom ellenben csak a 19. század végén épült, igaz, „résztvevője” egy nála sokkal-sokkal régebbi hagyománynak. Itt ugorjunk vissza Jurisicsék 1532-es hőstettére, ugyanis ennek emlékére a megszokott 12 helyett délelőttönként már 11-kor megkondulnak a harangok.

Patika mint látnivaló? Még szép!

És még egy érdekesség: tudtad, hogy Európa egyik legszebb patikamúzeumja is itt található? Elsőre egy gyógyszertárról talán nem az ugrik be, hogy milyen szép, ám az Arany Egyszarvúban járva biztosan nem arra fogsz gondolni, hogy régebben a fájdalmak elűzése céljából léptek be ide az emberek, mert egyszerűen magával ragadó az antik fabútorok látványa.

Forrás:

http://www.andalgoholdkoszeg.hu/koszeg-latnivalo/

https://koszeg.hu/hu/koszeg/latnivalok/

https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/tudtad-e-5-erdekesseg-koszegrol

https://koszeg.hu/hu/koszeg/latnivalok/arany-egyszarvu-patikamuzeum-34.html