Emléket állító épületegyüttes: a Vajdahunyad vára

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Itt a jó idő, és vele a kirándulós-túrázós-otthonról kimozdulós időszak, amelynek örömére induljunk mi is vártúrára: az elkövetkező időszakban bemutatunk néhányat hazánk gyöngyszemei közül. A veszprémi után következzen a Vajdahunyad vára!

Eredetileg fából készült, ám mindenkit elvarázsolt

Egy-egy fényes estén valóságos szelfiháttérnek kívánkozik a Vajdahunyad vára Budapesten, a Városligetben, és persze nappal sem kevésbé vonzó látvány. Már több mint száz éve pompázik a helyén, hiszen eredetileg az 1896-os millenniumi ünnepségekre építették – kezdetben fából készült, ám Alpár Ignác építész műve annyira lenyűgözött mindenkit, hogy 1908-ra felépítették a tartós anyagokból, kőből és téglából.

A ma látható változat is a magyar építészeti hagyományok és különböző művészeti stílusok, így a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk magával ragadó kevercse. Ráadásul nemcsak stílusokat, hanem különböző híres magyar építészeti emlékeket, így például a jáki templom, a pécsi dóm vagy a gödöllői kastély egy-egy motívumát is megidézi, míg a vár meghatározó része az erdélyi Vajdahunyad várkastély főhomlokzatát hozza elénk, innen is kapta a köznapi nevét. Ez pedig hivatalosan a kevésbé megkapóan hangzó Történelmi épületcsoport.

Oroszlános kőhíd, Mezőgazdasági Múzeum

Hajlamosak vagyunk elsétálni a hozzánk közel lévő, megszokott szépségekhez, ám ha évente akár több százezer külföldi turista látogatja meg, mi se maradjunk ki a jóból. A Városligetben a Széchenyi-szigeten található várba önmagában látványos oroszlános kőhídon léphetünk be, összességében négy híd vezet el hozzá.

Az épületcsoportot összesen 21 rész alkotja, amelyek trapéz alakú udvar körül rendeződnek el. Kedvelt látnivaló a Ligeti Miklós alkotta Anonymus szobor, míg az Alpár Ignác kedvencének számított a ma már növényekkel teljesen benőtt, romantikus hangulatú kolostor-keringő. Mi sem fogunk csalódni benne, ahogyan a kategóriájában Európa legnagyobbjának számító Magyar Mezőgazdasági Múzeumban sem, a látogatható tornyokról már nem is beszélve.

Olyan szemmel is nézhetjük a Vajdahunyad várát, hogy a második világháború borzalmai megtépázták, így a bombatalálatok után fel kellett újítani, hogy aztán 1991-ben műemlékké is nyilvánítsák. Ha ha már arra jársz, a Városligetet se hagyd ki, és persze a Hősök terén is érdemes megállni néhány percre.

Forrás:

https://welovebudapest.com/hely/vajdahunyad-vara

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/muzeum/vartortenet

https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/vajdahunyad-vara

https://www.orszagjaro.net/vajdahunyad-vara-budapest/