Okos közlekedés – városban és azon kívül is!

Kevesen tudják, hogy ha van egy okostelefon a kezük ügyében, nem csak, hogy gyorsan és bosszúságok nélkül tudnak hozzájutni a vasúti jegyükhöz, bérletükhöz, de még a pénztárcájukkal is jót tehetnek. Tippek a hatékony és okos közlekedéshez.

Ha rugalmas az indulási időpontod, a szokásos kedvezményeknél is jobban jársz!

Nem mindenki tudja, hogy ha kellőképpen rugalmasan szervezheti az aznapi indulását, akár 20% kedvezményre is szert tehet e-vonatjegyéből. A menetrendi keresőben @ jellel jelölt vonatok a kevésbé kihasznált (korai, késői) járatokat jelölik, ezekre foglalva egyrészt biztosan zavartalanul utazhatunk, másrészt jóval olcsóbban is. 

Indul a vonatod? Az állomáson toporgás helyett őrizd a mobilodban a MÁV-START jegyed!

Megszokásból legalább fél órát, vagy akár még többet is rá szoktunk számolni arra, hogy az állomáson legyünk a vonat indulása előtt. Az e-vonatjegyek többségével viszont kitérők és sorban állás nélkül pattanhatunk fel a vasúti kocsikba. A MÁV-START online jegyvásárlási felülete sokak számára ismerős lehet, de akár a MÁV applikációt is használhatjuk. Regisztrált vásárlóként gyorsan szert tehetünk belföldi vasúti jegyekre, 10% kedvezménnyel. A belföldi utakra szóló elektronikus jegyeket elég okostelefonról, laptopról, tabletről bemutatni, vagy akár otthon is  kinyomtathatjuk, ha tartunk tőle, hogy elektronikus eszközünk nem lesz elérhető. Ha olyan vasúti jegyet  vásároltunk online, amelyet mégis automatánál kell átvenni (pl. bizonyos népszerű külföldi úticélok esetében lehetséges az online jegyvásárlás, de csak nyomtatott formában érvényesítik), akkor is elkerülhetjük a pénztári várakozást. Az app népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben már 4,6 millió jegyet adtak el ezen keresztül. 

Ingázó vagy? A vasúti bérletvásárlás is lehet egyszerűbb

Az app funkciói között az agglomerációban lakók örömére 2019 decembere óta a bérletvásárlás is elérhető, 2020 februárja óta az iOS-tulajdonosoknak is. 

A MÁV-START szolgáltatási területére érvényes belföldi másodosztályú, 30 napos bérletekkel és tanulóbérletekkel (országos, regionális és BKK csatlakozó) bővült a kínálat. A MÁV appos vásárlás pedig csak néhány lépést igényel: egyrészt a kívánt viszonylatot-érvényességet-kedvezményt kell beállítani, másrészt a bérletet hozzá lehet rendelni egy elektronikus személyi igazolványhoz vagy a rendszerben létrehozott bérletigazolványhoz is. 

Vonatozás a fővárosba vagy kijutás a budapesti pályaudvarokra – hogyan lesz egyszerűbb?

Aki budapesti, vagy rendszeresen megfordul a fővárosban, szinte biztos, hogy tömegközlekedéssel is számol. Különösen érzékeny pont lehet a városi utazások tervezése az ingázóknak, vagy azoknak, akik csak néhány napra keresnek megfelelő jegytípust. Számukra jó hír, hogy már erre szabott applikáción keresztül is megvásárolhatók a BKK bérletek, többnapos jegyek. A Simple app Mobiljegy szolgáltatásában a havibérlet mellett a 24, 72 órás, heti és félhavi bérletek, sőt, a reptéri vonaljegy is megtalálható, ráadásul a pénztári / automatás vásárláshoz képest extra költségek nélkül! Ha telepítettük az alkalmazást, és a megfelelő adatok megadásával megvásároltuk a jegyet vagy bérletet, az a vásárlástól számított 2 perc múlva már érvényes is. Így akár a vonatról leszállva, menet közben is megvehetjük, pár kattintással a mobilunkon landol, nem szükséges nyomtatni, és céges számlát is igényelhetünk. A bérlet-és jegytípusok kínálata folyamatosan bővül vidéki városokkal.